SAZEČKA CIBULE - KARMEN červená
Popis
Jedná se o dovozovou odrůdu, u nás hojně pěstovanou, s velkými výnosy. Vynikající salátová cibule vhodná především pro konzum v syrovém stavu. Při zpracování vyššími teplotami dochází k nežádoucí změně barvy.
Sazečka se vysazuje koncem března a v dubnu do sponu 10 x 25 - 30 cm mělce tak, aby konce cibulek vyčnívaly nad povrch půdy. V lehkých půdách můžeme vysazovat o něco hlouběji. Během vegetace cibuli odplevelujeme a kypříme.
Doba sklizně je většinou koncem července. Jakmile začne nať částečně žloutnout a zasychat a rostliny se pokládají vyplatí se rostliny vytáhnout a nechat ležet na záhonech 1-2týdny na dosušení. V době deštivého počasí je vhodnější cibuli nasvazkovat a zavěsit na vzdušné místo aby se zatáhla a uschla. Před uskladněním cibuli očistíme od vrchních slupek, zbavíme zaschlých kořínků a umístíme v tenkých vrstvách na lísky.
Nároky na pěstování
Vyžaduje především slunnou polohu a záhřevné půdy, z nichž pak mívá jemnou a nasládlou chuť. V těžkých, jílovitých, kyselých a studených půdách krkatí, hůře vyzrává a podléhá chorobám. Nedaří se ji příliš ani ve vyšších polohách s vlhčím klimatem, kde také špatně a pomaleji vyzrává. Ze živin cibule vyžaduje především fosfor a draslík. Dusíkatá hnojiva by se měla používat opatrně, protože nadbytek dusíku v půdě zpomaluje zrání a cibule je při uskladnění méně trvanlivá. Je také velmi citlivá na chlór, proto je vhodné používat výhradně síran draselný, který obsahuje draslík v síranové formě, na rozdíl od draselné soli, která obsahuje draslík ve formě chloridové. Před setím nebo před výsadbou proto aplikujeme dávku 25g síranu draselného na 1m2.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.